وایرفریم» (wireframe) که به عنوان طرح اولیه و «بلوپرینت» (blueprint) نیز شناخته میشود، یک راهنمای تصویری است که اسکلت و چارچوب کلی یک وب سایت را نمایش میدهد و نشان میدهد چه عناصر رابطی بر روی صفحه اصلی و سایر صفحات وب سایت وجود خواهند داشت.
یکی از اصولهای اولیه در طراحی و توسعه وبسایت، اپلیکیشن و بسیاری از پروژههای دیگر، ایجاد وایرفریم است.وایرفریمها با هدف یافتن بهترین چینش برای عناصر و المانهای موجود در طرح نهایی ایجاد میشوند و باید خلاقانه و با بالاترین امکان رسیدن به اهداف تجاری نهایی، طراحی شده باشند؛ بنابراین بخش بسیار مهمی از فرایند طراحی محصول را تشکیل میدهند.
وایرفریم (wireframe design) چیست؟
برای ایجاد و طراحی پروژه، اگر ابتدا ایدهپردازی کنیم و مستقیما به سراغ پیادهسازی آن برویم، ریسک پروژههای خود را بالا میبریم. بههمین دلیل برای تولید محصولات دیجیتالی مانند نرمافزار یا وبسایت، برای اینکه بتوانیم ایدهها را تبدیل به نمونه اولیه کنیم و سپس آنها را تست کنیم، از وایرفریم استفاده میکنیم.
وایرفریم وبسایت مانند طرح اولیه یا اسکچ دنیای معماری است. یک وایرفریم، معمولا بسیار ساده بوده رنگ و گرافیک خاصی ندارد، زیرا تمرکز اصلی وایرفریمها روی عملکرد و رفتار المانهای طرح است و در واقع آنچه که قرار است انجام شود، اهمیت دارد نه ظاهر طرح تولید شده.
وایرفریمها معمولا توسط مدیران محصول، تحلیلگران کسب و کار، طراحان تجربه کاربری، توسعه دهندگان، طراحان بصری و افرادی با تخصص در معماری اطلاعات و تحقیقات کاربری ایجاد میشوند.
مزایای وایرفریم
کمک به شناسایی مناطق مشکل میکند
با کمک وایرفریم شناسایی نقاطی که ممکن است ایجاد اشکالاتی در مرحله بعد کنند آسان میشود. این مسائل اگر شناسایی شوند در همان ابتدا اصلاح میشوند و تغییرات مورد نیاز برای طراحی بدون هرگونه تأخیر انجام میشود.
صرفهجویی در زمان
وایرفریم ایجاد آن آسان است و میتواند در صورت نیاز در مدت زمان کم تغییر یابد. بنابراین وایرفریمها با ارائه یک فونداسیون محکم باعث صرفهجویی در زمان میشوند.
بهتر میتوانند برای مشتریها ایده خود را ارائه دهند
عناصر رنگ و گرافیک میتوانند مشتریان را منحرف و توجه آنها را از هدف واقعی سایت دور کنند. وایرفریمها ارائه سادهای از طرحبندی طرح وب هستند و شامل این عناصر نیستند؛ آنها کمک به برقراری ارتباط ایدهها به صورت یک روش واضح و سازمان یافته میکنند که منجر به درک بهتر میشود. با ایجاد Wireframe میتوان ایدههای خود را به شکل تصویر بر روی کاغذ یا نرمافزار پیاده کرد و به صورت شفاهی و تصویری میتوان رابط کاربری ایجاد شده را راحتتر به مشتری خود نشان داد؛ مشتریان همچنین ممکن است پیشنهادات ارزشمندی برای طراحی مؤثرتر ارائه دهند.
تسهیل و تنظیم راحت تغییرات بخشهای مختلف طراحیهمانطور که در بالا ذکر شد، تغییرات در یک وایرفریم بسیار آسان برای طرح یک وب است. آنها نه تنها باعث صرفهجویی در زمان میشوند همچنین باعث صرفهجویی در هزینههایی میشود که باید برای تغییرات در طراحی متحمل شد.
بهبود نمایش محتوا با وایرفریم
محتوا مهمترین عنصر یک وبسایت و وایرفریمهاست که کمک در ارائه محتوا به گونهای که خوانندگان را جذب میکند و همچنین باعث افزایش قابلیت خواندن میشود. همچنین کمک در نهایی کردن فرمتی میشود که کاربرپسند است.
منجر به ساخت یک سایت کارآمد میشود
این در واقع مفیدترین جنبه وایرفریم است که طراحان میتوانند وبسایتهای مؤثری ایجاد کنند که میتواند به طور کامل اهداف مورد نظر آنها را تحقق بخشد. این دلیل خاصی است که باعث میشود وایرفریم به عنوان یک رویکرد عالی برای ایجاد طرحهای وب به کار روند.
یکی دیگر از مزیتهای بزرگ وایرفریم ارائه یک تصویر اولیه است که میتواند برای نشان دادن به مشتری مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین وایرفریمها طراح را برای پیادهسازی طرح کلی سردرگم نمیکند، همچنین یک پیش نمایش از وبسایت قبل از شروع طرح ارائه میکند.
اگر بخواهیم به صورت خلاصه مزایایی وایرفریم را بگوییم به شرح زیر است
- رضایت بیشتر مشتری
- بالا بردن سرعت انجام پروژه
- جای گیری بهتر بخش های سایت
- داشتن یک پیش نمایش از محصول نهایی
- عدم سردگمی برای تیم پیاده سازی و طراحی
- روشن شدن خروجیه محصول نهایی و روش عملکرد آن
انواع وایرفریم.
مهمترین عامل تمایز بین وایرفریمها، جزئیات موجود در آنها است. وایرفریمها براساس جزئیات کم، متوسط و زیاد به سه نوع تقسیم میشوند:
۱- وایرفریم Low Fidelity
وایرفریم Low Fidelity نمایشهای بصری و کلی صفحات وب هستند که به عنوان نقطه شروع طراحی عمل میکنند. این طرح ها بدون هیچگونه مقیاس، شبکه یا دقت پیکسل ایجاد میشوند. هر جزئیاتی که میتواند باعث حواسپرتی شود حذف میکند. و فقط شامل تصاویر ساده، بلوکها و محتوای غیرمهم است.
۲- وایرفریم Mid Fidelity
از تصاویر یا تایپوگرافی استفاده نمیکند،. از متن برای جداسازی عناوین و محتوای بدنه استفاده میشود
در حالیکه وایرفریم Mid Fidelity، از تصاویر یا تایپوگرافی استفاده نمیکند، در این نوع طرحوارهها ویژگیها به وضوح از یکدیگر متمایز میشوند. از متن برای جداسازی عناوین و محتوای بدنه استفاده میشود.
همچنین این طرحواره از هیچ رنگی استفاده نمیکند. اما طراحان میتوانند از سایههای مختلف خاکستری برای برجستگی بصری عناصر جداگانه استفاده کنند..
۳- وایرفریم High Fidelity
وایرفریم High Fidelity از طرحبندی مخصوص پیکسل برخوردار هستند. یک وایرفریم Low Fidelity شامل پرکنندههای شبهمتن و جعبههای خاکستری پرشده با X است تا یک تصویر را نشان دهد. اما وایرفریمهای High Fidelity شامل تصاویر برجسته واقعی و محتوای نوشته شده مربوطه هستند.
نرمافزارهای طراحی و ساخت وایرفریم
در ادامه به دوازده تا از بهترین ابزارهای طراحی و ساخت وایر فریم میپردازیم. لیستی که انتخاب کردهایم شامل انواع نرم افزارهای کاربردی و مهم این زمینه میشود. از نرم افزارهای آفلاین نصبی گرفته تا نرم افزارهای تحت وب. تلاشمان این بوده که لیستی کامل ارائه کنیم که برای تمامی کاربران، از کاربران ویندوز گرفته تا مک، گزینهی مناسبی داشته باشد.
نرم افزار Adobe XD
اولین گزینه ای که میتوانیم برای طراحی وایر فریم به سراغش برویم، جدید ترین ابزار معرفی شدهی کمپانی معروف و خوشنام ادوبی است. ادوبی اکس دی یا پراجکت کامت، نام ابزاری حرفهای از کمپانی ادوبی است که به منظور طراحی UX و UI طراحی و ساخته شده.
با استفاده از امکانات حرفهای و گستردهی ادوبی XD میتوانید به طراحی و ایجاد نمونه های اولیه خود بپردازید و وایرفریم تهیه کنید. از مزایای این ابزار این است که با نرم افزارهای محبوب و مهم دیگر ادوبی مثل فتوشاپ و ایلاستریتور هم لینک است و به راحتی میتوانید بدون اکسپورت گرفتن، فایلهایشان را با هم رد و بدل کنید.
نرم افزار UX pin
این ابزار پلتفرمی مناسب برای طراحی و ساخت UX است و امکانات کار گروهی خوبی در اختیار تیمها و شرکتها میگذارد. از دیگر امکانات این ابزار موضوع مقالهی ما یعنی ساخت و طراحی وایرفریم است. این نرم افزار امکانات مناسبی دارد و با ابزارهای دیگری مانند اسلک، جیرا و اسکچ هم هماهنگی خوبی دارد.
Wireframe.cc
وایرفریم سی سی ابزاری تحت وب است که یکی از مهمترین ویژگیهای وایرفریمینگ را به خوبی در خود جا داده. استفاده از آن بی نهایت سریع و ساده است. کافی است در مرورگرتان یک تب جدید باز کنید و آدرس بالا را در آن تایپ کنید و تمام! به همین سرعت و بدون هیچ فعالیت اضافی به ایجاد و توسعه وایر فریمتان بپردازید.
اگر چیزی به ذهنتان رسیده که باید سریع پیادهاش کنید و لپ تاپ و کامپیوتر خودتان یا نرم افزارهای معمولتان را ندارید، وایر فریم سی سی ابزاری بی نهایت سریع و رضایت بخش است که میتوانید از آن استفاده کنید.
نرم افزار MockFlow
ماک فلو ابزاری آفلاین است که اگر آنلاین از آن استفاده کنید ابزار بیشتری هم در اختیارتان خواهد گذاشت. این نرم افزار گزینهی مناسب و سادهای برای طراحی نمونهی اولیه و پروتوتایپینگ است و ابزارهای طراحی خوبی درا ختیارتان خواهد گذاشت.
تقریبا هر چیزی که برای ساختن یک وایرفریم سرعتی نیاز داشته باشید، در این نرم افزار پیدا میکنید. از باکسها و دکمهها تا آیکونها و موارد دیگر. نسخهی آنلاین آن 25 گیگابایت هم فضای ابری در اختیارتان میگذارد و اجازه میدهد همزمان تا 5 نفر بر روی یک پروژه کار کنید.
ابزار Balsamiq Mockus
این یکی هم جزو ابزارهای نسبتا سادهتر طراحی وایر فریم است و مناسب کسانی است که نمیخواهند برای وایر فریمینگ نرم افزار بخصوصی یاد بگیرند و روی آن وقت زیادی بگذارند. روش کار این ابزار به صورت درگ و دراپ است و میتوانید عناصر متداول و وبسایت و اپ موبایلی را از کتابخانهی آن بردارید و هر جای طرحتان که میخواهید بیاندازید. طراحی طرح اولیه و وایر فریمینگ با این نرم افزار به سادگی نقاشی کردن و بی نهایت سریع و ساده است.
نرم افزار Sketchs
اسکچز را میتوان جزو نسل جدید ابزارهای طراحی دیجیتال و رقبای اصلی اکس دی ادوبی دانست. دست کم در بین کاربران سیستم عامل مک. اسکچز همچنین به خاطر امکانات گستردهاش توانسته با فتوشاپ هم رقابت کند. البته شاید قیمت منطقیتر و به صرفهتر این نرم افزار هم بی تاثیر نباشد.
ضمن اینکه بر خلاف سیستم پرداخت ماهیانه ادوبی، برای اسکچز شما فقط یکبار هزینه پرداخت میکنید و مادام العمر نرم افزار را میخرید. با توجه به ویژگیهای فراوان این نرم افزار، دور از ذهن نیست که ایجاد وایر فریم هم با آن ممکن است.
از ویژگیهای جالب دیگر اسکچز، Open Source بودن آن است، بدین ترتیب هر کسی که تواناییاش را داشته باشد میتواند پلاگین سفارشی خودش را برای استفاده در نرم افزار بنویسد.
نرم افزار Mason
یکی دیگر از ابزارهای محبوب و پر استفاده بین کاربران برای ساخت وایرفریم، نرم افزار میسن است. میسن کاملا ویژوآل است و صرفا برای طراحی و ایجاد وایر فریم ساخته شده است. به کمک میسن میتوانید سریع و آسان ساختار کلی سایت یا اپلیکیشن خود را طراحی کنید.
میسن در مورد تطابق پیکسلهای ورودی و خروجی هم فوق العاده است و طرحی که از آن تحویل میگیرید کیفیت بسیار خوبی دارید. از ویژگی های خوب دیگر این ابزار این است که کار با آن بسیار ساده است و در کمترین زمان ممکن میتوانید آن را بیاموزید و طرحتان را آماده کنید.
نرم افزار Principle
این نرم افزار علاوه بر امکانات دیگر نرم افزارهای طراحی، ویژگی جالب دیگری هم دارد که شاید برای بعضی ها کاربردی باشد. در پرینسیپل میتوانید از انیمیشنها هم در طرحتان استفاده کنید. اگر مشتری از شما انتظار داشته باشد انیمیشن اولیهای هم در کارتان داشته باشید تا بتواند این جنبه از طرح را هم به صورت بصری ببیند، پرینسپیل راهکار مناسبی برایتان دارد.
به سادگی میتوانید بعد از اینکه طراحی وایر فریمتان به اتمام رسید، به سراغ انیمیشنها بروید و بدون صرف وقت بیش از حد و کارهای پیچیده و مشکل، انیمیشنها را روی عناصرتان اعمال کنید. متاسفانه این ابزار تنها در دسترس کاربران سیستم عامل مک قرار دارد و ویندوزیها نمیتوانند از آن استفاده کنند.
نرم افزار Figma
فیگما نامی دیگر در زمینهی طراحی وایر فریم و نمونه سازی است. این نرم افزار هم مانند نرم افزارهای دیگر این لیست، امکانات کافی برای وایر فریمینگ را در اختیار شما میگذارد و طرح نهایی را تحویلتان میدهد. این نرم افزار هم اجازهی کار گروهی بر روی پروژه را در اختیار تیمها قرار میدهد.
نرم افزار visio
این ابزار هم متعلق به یکی از بزرگترین و نامآشناترین کمپانیهای دنیای تکنولوژی است. visio محصولی از غول تکنولوژی، یعنی مایکروسافت است که در زمینهی ابزارهای دیاگرامی پیشرو و یکه تاز است.
کتابخانهی بسیار خوبی دارد و میتوانید با استفاده از کانکتورها و سمبلهای آن، طرح های اولیه طراحی و ارتباطاتش را مشخص کنید. این ابزار روی مجموعهی آفیس است و با نصب آن خود به خود نصب میشود. ولی به صورت جداگانه هم میتوانید آن را تهیه و نصب کنید.
Moqups
موکآپز هم یکی دیگر از ابزارهای تحت وب است. اپلیکیشنی بر پایهی HTML5 که میتوانید برای ساخت قالب های وایرفریم و فلو چارتها و ساخت نمونههای اولیه از آن استفاده کنید. موکآپز هم جزو نرم افزارهای ویژوال و نسبتا سادهی وایرفریمینگ است و به خاطر همین سادگی، امکانات گسترده و کارایی بالا، جزو ابزارهای محبوب این زمینه محسوب میشود.
نرم افزار Macaw
آخرین نرم افزار لیستمان هم تمرکز اصلی اش را روی کنار گذاشتن کدینگ و استفاده از طراحی بصری گذاشته. این نرم افزار درست مثل یک ادیتور تصویر منعطف است و همه چیز را به صورت ویژوال و ساده پیش رویتان قرار میدهد. با اینحال در پشت صحنه، طراحی شما را به کدهای HTML و CSS تبدیل میکند.
نتیجه گیری:
به طور کلی با ترسیم وایرفریمها میتوان بخشهای مختلف و عناصر به کار گرفته شده را به صورت بصری به طور دقیق نشان داد که این امر میتواند کار طراح را آسانتر نماید و بنابراین ارتباط بین طراح و مشتریها را دوچندان کند. کارشناسان آپکاد همواره پیشنهاد میکنند که مشتریان قبل از سفارش طراحی سایت به شرکت ها، طرح مفهومی اولیه از چیدمان اطلاعات خود را بر روی کاغذ یا از طریق نرم افزار پیاده سازی کنند؛ این کار کمک بسیار زیادی به آنها خواهد کرد که بتوانند ایده خود را ارزیابی کرده و به صورت دقیق تر به مجری منتقل کنند.
ممنون که تا آخر این نوشته با آپکاد همراه بودید.