تست A/B چیه ؟

تست A/B اصطلاحی در بازاریابی و کسب‌و‌کار هوشمند است که برای مقایسه‌ی یک آزمایش در ۲ حالت مختلف A و B به کار می‌رود.
تست a/bچیست؟ - آپکاد
فهرست
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin

تست A/B به صاحبین کسب‌و‌کار اجازه می‌دهد تا  بتوانند بهترین استراتژی را برای بازاریابی خود انتخاب کنند و با بالا بردن میزان ترافیک وب‌سایت، موفقیت خود را تضمین کنند.

داشتن یک کالا یا خدمات کافی نیست، بلکه نحوه عرضه‌ی آنها شاید به مراتب مهم‌تر باشد. از آنجایی که مبحث دیجیتال مارکتینگ در ایران سابقه‌ی طولانی ندارد، رفتارشناسی مخاطبان اهمیت بسیاری دارد زیرا هیچ الگوی  ثابت رفتاری برای مخاطبان کسب و کارها وجود ندارد.

تست A/B چیست؟

در واقع تست A/B اصطلاحی در بازاریابی و کسب‌و‌کار هوشمند است که برای مقایسه‌ی یک آزمایش در ۲ حالت مختلف A و B به کار می‌رود. این تست که با نام‌های bucket tests و split-run testing نیز شناخته می‌شود به شما کمک می‌کند تا بهترین رابط و تجربه کاربری را برای وب‌سایت یا اپلیکیشن خود انتخاب کنید و یک روش‌ بسیار عالی برای پیدا کردن بهترین استراتژی بازاریابی برای کسب‌و‌کار شما است.

به طور کلی در این روش، دو نسخه از یک صفحه وب سایت ایجاد می‌شود که در یک نسخه عنصر مورد آزمایش به شکل A و در نسخه‌ی دیگر به شکل B قرار داده شده است. سپس این صفحات، در یک بازه زمانی معین به صورت تصادفی به کاربران نمایش داده می‌شود.  در نهایت، با مقایسه‌ی عملکرد کلی هر دو نسخه می‌توانید نسخه نهایی وب‌سایت را به گونه‌ای طراحی کنید تا بالاترین نرخ تبدیل کاربر به مشتری را دریافت نمایید.

توجه داشته باشید زمانی که از تبدیل کاربر به مشتری صحبت می کنیم، منظورمان این نیست که حتماً مشتریان باید از شما کالایی را خریداری کنند. تبدیل کاربر به مشتری به این معنی است که شما کاربر را وادار به انجام یک عمل در سایت خود می‌کنید.

به عنوان مثال، تصور کنید وب‌سایتی خبری دارید و می‌خواهید بدانید بنر تبلیغاتی‌تان در مکان A بیشترین کلیک را دریافت می‌کند یا در مکان B. در این شرایط با تهیه دو نسخه‌ی مختلف از آن صفحه، می‌توانید در اولی بنر را در مکان A و در دومی بنر را در مکان B قرار دهید. سپس، با تعیین یک بازه زمانی مناسب و با استفاده از ابزارهای تست A/B خواهید توانست پاسخ سوال خود را پیدا کنید.

تست A/b به شما اجازه می‌دهد تا ترافیک وب‌سایت خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید. درست است که به دست آوردن ترافیک پولی بسیار هزینه‌بر است، اما هزینه افزایش نرخ تبدیل کاربر به مشتری به این روش، مطمئناً ناچیز است. نرخ سود بازگشت سرمایه‌ حاصل از تست A/B می‌تواند رقمی خیره کننده باشد زیرا حتی تغییرات کوچک بر روی صفحه فرود یا وب‌سایت می‌تواند به افزایش سرنخ، فروش و سود حاصل از آن منجر شود.

مزایای A/B تست

حل مشکل کاربران

 ممکن است کاربران برای استفاده از وب سایت یا اپلیکیشن شما با مشکلاتی مواجه شوند که این امر به تجربه‌ی بد آن‌ها منجر می‌شود و در نهایت بر نرخ تبدیل شما تاثیر می‌گذارد.

 از داده‌های جمع‌آوری‌شده از طریق ابزارهای تجزیه‌وتحلیل رفتار کاربران مانند heatmaps )ابزاری برای آنالیز رفتار( Google Analytics و نظرسنجی‌های وب‌سایت در جهت حل این مشکلات استفاده کنید.

تبدیل ترافیک به نرخ تبدیل

تست A/B به شما امکان می‌دهد از ترافیک موجود خود بیشترین بهره را ببرید و بدون نیاز به‌صرف خرید ترافیک جدید، تبدیل را افزایش دهید. حتی جزئی‌ترین تغییرات نیز می‌تواند منجر به افزایش قابل‌توجهی در تبدیل شود.

کاهش نرخ پرش

 با آزمایش A/B می‌توانید تغییرات مختلف در وب‌سایت خود را آزمایش کنید تا بهترین نسخه‌ی ممکن را پیدا کنید. این امر باعث بهبود تجربه‌ی کاربر و افزایش مدت‌زمان حضور در وب‌سایت شما می‌شود و به‌این‌ترتیب نرخ پرش کاهش می‌یابد.

اصلاحات کم خطر

با آزمایش A/B به‌جای اینکه کل صفحه را از نو طراحی کنید، تغییراتی جزئی در وب‌سایت خود ایجاد کنید. این کار به خطر انداختن نرخ تبدیل فعلی شما را کاهش می‌دهد.

حتما بخوانید :  وردپرس چیست و چه کاربردی دارد ؟

تحلیل داده آماری

بر اساس تحلیل‌های قابل ‌توجه آماری در معیارهایی مانند زمان صرف شده در صفحه، تعداد درخواست‌های نسخه‌ی نمایشی، نرخ کنارگذاشتن سبد خرید، میزان کلیک و غیره، به‌ راحتی گزینه‌های «برنده» و «بازنده» را تعیین کنید.

طراحی جدید به منظور سود آوری

طراحی مجدد می‌تواند از یک متن جزئی یا تغییر رنگ در دکمه CTA تا تغییر کامل یک صفحه وب باشد. تصمیم برای اجرای یک نسخه یا نسخه‌ی دیگر همیشه باید مبتنی بر تست A/B باشد.

طراحی تست A/B

1)تحقیق و جمع آوری اطلاعات :

قبل از ساختن یک طرح تست A/B لازم است تحقیقات کاملی در مورد نحوه‌ی عملکرد وب‌سایت انجام شود. گوگل آنالیز یا Omnitur ، Mixpanel و ابزارهای تست A/B معمولاً داده‌هایی را برای شروع بهینه‌سازی در اختیارتان قرار می‌دهد. این اطلاعات به شما کمک می‌کنند تا از صفحات و نقاط پربازدید سایت خود شروع کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا داده‌ها را سریع‌تر جمع آوری کنید. 

2) تعیین اهداف

اهدافی که در تبدیل کاربر به مشتری دارید، معیارهایی هستند که از آنها برای تعیین موفقیت نسخه اصلی یا دوم سایت استفاده می‌کنید. اهدافبه دو دسته‌ی داخل و خارج از وب‌سایت تقسیم می‌شوند.

در طراحی تست داخل سایت ابتدا باید تمامی عناصری که به فروش مربوط هستند را مشخص کنید و سپس تصمیم بگیرید که کدام‌یک از آن‌ها را می‌خواهید مورد آزمایش قرار دهید.

در طراحی تست خارج سایت معمولا یک آگهی تبلیغاتی یا یک ایمیل فروش را باید طراحی کنید. آزمایش کردن یک آگهی تبلیغاتی به شما کمک می‌کند که ببینید کدام روش تبلیغاتی ترافیک وب‌سایت شما را افزایش خواهد داد.

3)تئوری و فرضیات

تئوری‎ ها به ما می گوید چرا نسخه جدید نسبت به نسخه فعلی بازدهی بهتری دارد. زمانی که توانستید فهرستی از نظریات خود تهبه کنید، آنها را به اساس میزان اهمیت و سختی اجرایشان مرتب کنید.

4)ایجاد تغیرات وساخت نسخه جدید

 در این مرحله باید تغییرات دلخواه را بر روی اِلِمانی از وب‌سایت یا اپلیکیشن خود اعمال کنید. می‌توانید تغییرات مختلفی را آزمایش کنید تا ببینید کدامیک بهتر کار می‌کنند.و با تغییرات اعمال شده نسخه جدید را  برای مدت معلوم ارائه دهید

5) آزمایش

تغییرات خود را انجام دهید و منتظر نتایج بمانید. 4 نوع آزمایش داریم که می توانید بر اساس نیاز وب‌سایت و اهداف تجاری یکی از این چهار روش را انتخاب کنبد

  1. تست A/B : این تست برای مواقعی‌ است که شما می‌خواهید تاثیر تغییر یک المان را در صفحه‌ی فرود یا فرم خود بسنجید. در این حالت شما دو طراحی مجزا انجام می‌دهید که در آن‌ها فقط یک المان تغییر کرده باشد و در شرایط برابر، این دو طراحی را با هم مقایسه می‌کنید.
  1. آزمایش تقسیم یو-آر‌-ال (Split URL Testing): عده‌ی زیادی این تست را با تست A/B اشتباه می‌گیرند. در این تست شما دو یا چند ورژن مختلف از صفحه‌ای که می‌خواهید آزمایشش کنید طراحی می‌کنید، به آن‌ها URLهای مجزا نسبت می‌دهید و ترافیک وب‌سایت خود را بین این ورژن‌ها به صورت مساوی پخش می‌کنید. ورژنی که بیشترین کانورژن را داشته باشد، برنده‌ی تست است.
  1. آزمایش چندمتغیره (Multivariate Testing):‌ در این روش شما چند متغیر را در قالب یک آزمایش تست می‌کنید. برای مثال دو رنگ دکمه‌ی متفاوت و دو عکس متفاوت برای صفحه‌ی فرود خود در نظر گرفته‌اید و نمی‌دانید از میان ۴ ترکیبی که می‌توان با آن‌ها ساخت، کدامیک کانورژن بیشتری را ایجاد می‌کند. یک آزمایش چند متغیره می‌تواند به شما کمک کند.
  1. آزمایش چند صفحه‌ای (Multipage Testing): این تست در مواقعی استفاده می‌شود که شما می‌خواهید تاثیر تغییر یک المان مشخص را در تمام صفحات وب‌سایت خود بررسی کنید. برای مثال می‌خواهید رنگ آیکون‌های وب‌سایت‌تان را از آبی به مشکی تغییر دهید. یا ببینید آیا قرار دادن تستیمونیال در صفحات وب‌سایتتان، تغییری در کانورژن شما ایجاد می‌کند یا خیر. در این حالت از روش آزمایش چند صفحه‌ای استفاده می‌کنید.
حتما بخوانید :  لندینگ پیج چیه و چرا اهمیت داره؟

این نکته را به‌خاطر بسپارید که مهم نیست کدام روش را انتخاب می‌کنید، تحلیل و استنتاج شما از داده های آماری نتایج نهایی را تعیین می‌کند. 

6) تحلیل نتایج

ابزارهای اختصاصی تست A/B (مانند Optimzely) یا ابزار گوگل آنالیز می‌توانند این داده‌ها را در اختیار شما قرار دهند. این داده‌ها تفاوت عملکرد کاربران در هر نسخه را به شما نشان می‌دهند. گوگل آنالیتیک یک ویژگی به نام Content Experiments دارد که به کاربران اجازه می‌دهد تا انواع صفحات مورد نظر خود را بررسی کرده و ترافیک ورودی به هر کدام را مشاهده کنند.  

باید بدانیم اگر آزمایش‌ها به صورت همزمان اجرا نشوند، نخواهید دانست که نتایج به دست آمده بر اساس معیارها و متغیرهای مد نظرتان بوده یا اینکه عوامل دیگری بر نتایج اثر گذاشته‌اند.

مواردی که می‌توان با تست A/B آزمایش کرد

 هر قسمتی از سایت که بر روی رفتار کاربر تاثیر بگذارد از طریق تست A/B قابل سنجش است از جمله :عنوان صفحه ، زیر تیترها ، پاراگراف توضیحات ، نظرات مشتریان ، دکمه CTA، لینک ها ، تصاویر ، محتوای صفحه ، دکمه شبکه های اجتماعی ، گواهی ها  افتخارات

 

تست A/B و سئو

در کل گوگل از تست  A/B استقبال میکند و باعث افزایش سئو سایت می شود ولی در صورتی که از موارد زیر در این تست استفاده کنید به سئو سایت خود ضربه میزنید

  • Cloaking
  • Cloakingروش سئویی است که در آن محتوایی که به موتورهای جستجو نمایش داده می‌شود با محتوای وب‌سایت یکسان نیست. اگر گوگل متوجه شود از این روش در وب‌سایت خود استفاده می‌کنید، سایت شما را جریمه کرده یا به صورت کامل آن را از نتایج جستجو حذف می‌کند. از آنجایی که در تست A/B دو محتوای متفاوت به دو دسته از کاربران نمایش داده می‌شود، این امکان وجود دارد که صاحبان سایت‌ها محتوایی متفاوت را از طریق User-Agent یا آدرس IP به ربات گوگل نمایش دهند. در یک کلام، از انجام این کار پرهیز کنید.
  • از تگ “rel=”canonical :

اگر تست A/B سایت خود را بر روی چند URL انجام می‌دهید، باید از تگ “rel=”canonical استفاده کنید. استفاده از این تگ به موتور جستجو می‌فهماند که کدام نسخه از صفحه، نسخه‌ی اصلی است و باید در نتایج جستجو ایندکس شود. این کار به منظور جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری صورت می‌گیرد.

  • ریدایرکت 302 را جایگزین ریدایرکت 301 کنید:
  • o        – اگر در آزمایش A/B، نسخه اصلی سایت به نسخه جدید ریدایرکت می‌شود، بهتر است به جای استفاده از ریدایرکت 301 (دائم) از ریدایرکت 302 (موقت) استفاده کنید. این ریدایرکت به موتورهای جستجو می‌گوید که انتقال صفحه به صورت موقت صورت گرفته است. بنابراین، نسخه اصلی سایت باید در نتایج جستجو ایندکس شود.
  • تا زمانی که احتیاج است، تست A/B را انجام دهید 
  • o        – اگر زمان انجام تست A/B شما طولانی شود (در حالیکه یکی از نسخه‌های ایجاد شده به تعداد زیادی کاربر نمایش داده می‌شود)، این امکان وجود دارد که موتورهای جستجو شما را جریمه کنند زیرا تصور می‌کنند که در حال تقلب در نتایج جستجو هستید. گوگل توصیه می‌کند که پس از اتمام آزمایش، تمامی متغیرهایی که نیاز ندارید را از سایت خود پاک کنید.

در پایان انجام تست A/B به صورت مداوم می‌تواند میزان فروش شما را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. اگر بدانید چه اقدامات و فعالیت‌های بازاریابی‌ برایتان نتیجه‌بخش است، تصمیم‌گیری در مورد انتخاب نوع و استراتژی بازاریابی آسان‌تر خواهد شد و تست A/B دقیقاً در همین راستا به شما کمک می‌کند.

امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید لطفانظرات خود را با آپکاد در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام!

لطفا نام کاربری و پسورد خود را برای ورود وارد نمایید