تعریف سئو یا بهینه سازی سایت ( SEO )
سئو یا بهینه سازی سایت ( SEO ) یکی از مفاهیم دیجیتال مارکتینگ می باشد. به طور کلی سئو یا بهینه سازی سایت به مجموعهای از تاکتیکها و دستورالعملها گفته میشود که اگر به درستی انجام شوند منجر به بهتر شدن جایگاه سایت در موتورهای جستجو (به خصوص گوگل) و افزایش بازدید سایت و هدایت ترافیک بیشتر میشوند . SEO مفهومی به ظاهر ساده است ولی در بیان آن پیچیدگی های بسیاری وجود دارد که دانش آن هر روز گسترده تر و عمیق تر از گذشته میشود و برای درک آن نیازمند مطالعه مداوم خواهیم بود.در این مقاله به ارائه کلیاتی در مورد سئو پرداخته شده است.
دلایل اهمیت سئو
اکثر کاربران اینترنتی صفحات مورد نظر خود را از موتورهای جستجوی اصلی مانند گوگل، بینگ، یاهو ، یاندکس و بایدو پیدا میکنند. از این رو سئو ( SEO ) بهترین روش برای رسیدن به بازدید بیشتر است. علاوه بر این موتورهای جستجو همان چیزی را در اختیار کاربران قرار میدهند که آنها بدنبالش هستند، به همین دلیل در مقایسه با تبلیغات اینترنتی ، مشتریان اعتماد بیشتری خواهند داشت و این امر نشان میدهد که ارزش سئو چیست و چرا باید به آن توجه کرد. همچنین روز به روز به تعداد کاربرانی که از طریق گوگل نیازهایشان را جست و جو می کنند، اضافه میشود.
بر اساس آمار رسمی سایت گوگل، روزانه بیش از 3.5 میلیارد سرچ در گوگل انجام میشود که بیشتر مخاطبان از صفحه اول نتایج که اصطلاحا SERP (صفحات نتایج جستجو :Search Engine Results Pages) نامیده می شود ، فراتر نمیروند و در همان صفحه به خصوص در سه ردیف اول لیست، به پاسخ سوال خود میرسند و ادامه نتایج را بررسی نمیکنند. بنابراین صاحب یک کسبوکار آنلاین باید تمام تلاش خود را بهکار ببرد تا وبسایتش با کلمات جستجوی مرتبط در صفحه نخست و حتی در اولین ردیف نتایج موتور جستجو ظاهر شود. پس به طور خلاصه دلیل اهمیت سئو را می توان افزایش ترافیک ورودی به وب سایت، اعتماد بازدیدکنندگان و افزایش اعتبار سایت و در نهایت افزایش مشتری و مخاطب نام برد.
انواع سئو
متخصصان ، SEO را به بخش ها و یا حوزه های مختلفی تقسیم کرده اند ولی می توان به طور کلی آن را به دو بخش سئو ارگانیک Organic SEO و سئو غیر ارگانیک Inorganic SEO تقسیم نمود. سئو غیر ارگانیک با استفاده از استراتژی های پولی و گذاشتن تبلیغات در موتور های جستجو حاصل می شود ولی سئو ارگانیک به جذب ترافیک به صورت طبیعی و با سرچ توسط کاربران و مشاهده نتایج در صفحات موتورهای جستجو حاصل می شود که اگر به صورت اصولی پیاده سازی شود ، ماندگاری بیشتری در رتبههای برتر صفحات جستجو خواهد داشت.
تقسیم بندی سئو ارگانیک براساس مدل سایت ALEXA
کارهایی که برای سئو سایت انجام میشود را به بخش ها یا حوزه های مختلفی تقسیم میکنند. سئو سایت در تقسیم بندی سایت الکسا به سه بخش : سئو یا بهینه سازی تکنیکال Technical SEO ، سئو یا بهینه سازی داخلی On-Page SEO و سئو یا بهینه سازی خارجی Off-Page SEO می باشد.
سئو تکنیکال Technical SEO یا سئو فنی سایت :سئو فنی در اصل پایه و اساس سئو داخلی و خارجی یک وب سایت اینترنتی است و تمام امور فنی سایت را در بر میگیرد. هدف اصلی سئو تکنیکال ایندکسشدن کامل سایت توسط موتورهای جستجو ، درک کامل ساختار سایت توسط ربات های موتور های جستجو، دستیابی آسان کاربران به چیزهایی که به دنبال آنها هستند و تسهیل رتبه بندی صفحات سایت با الگوریتم های موتورهای جستجو می باشد. مراحل سئو فنی شامل بهینه کردن آدرس URL تمام صفحات سایت ، استفاده کردن از کدهای نشانهگذاری اسکیما ، ریسپانسیو بودن سایت یا هماهنگی با گوشی های موبایل و تبلت ، بهینه سازی سرعت سایت ، ساختار سایت ، امنیت سایت ، ظاهر سایت ، کد نویسی سایت ، رعایت اصول سئو در طراحی سایت ، تولید و بهینه سازی سایت مپ Site Map و بهینه سازی فایل Robots.txt و … می باشد .
سئو داخلی On page SEO : منظور از سئو داخلی، بهینهسازی صفحات داخلی سایت برای موتورهای جستجو، با هدف رسیدن به جایگاه بالا در موتورهای جستجو مخصوصا گوگل و افزایش ترافیک سایت است. با سئو داخلی، موتورهای جستجو به راحتی وب سایت را پیدا کرده ، میخوانند و موضوع آن را درک میکنند و اگر استاندارهای لازم را داشته باشد، آن را به عنوان یک سایت مفید برای کاربران در نظر می گیرند. سئو داخلی به طور عمده شامل تولید محتوای بهینه شده مطابق الگوریتم های موتور های جستجو می باشد که می توان گفت شامل تولید محتوای ارزشمند ، بهینه سازی عنوان سئو یا Meta title ، رعایت ساختار در نوشتار متن (بهینه سازی H1، H2 و H3) ، بهینه سازی انکرتکستها ، بهینه سازی توضیحات متا یا Meta Description ، رعایت کردن چگالی کلمات کلیدی ، برچسب گذاری و دسته بندی ، لینک سازی داخلی ، بهینه سازی تصاویر سایت و … میباشد.
سئو خارجی Off page SEO : سئو خارجی مکمل سئو داخلی سایت و به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در بیرون از سایت (در صفحات دیگر دامنه، سایتهای دیگر و شبکههای اجتماعی) انجام می شود تا جایگاه وبسایت در نتایج جستجو بهتر شود و رنک بهتری بگیرد .سئو خارجی شامل استفاده از لینک سازی خارجی ، فعالیت در شبکههای اجتماعی، جلب اعتماد گوگل ، افزایش اعتبار یا Authority وبسایت ، تهیه گواهی SSL و … می باشد.
بهترین روش برای یادگیری و اجرای سئو و بهینه سازی سایت براساس مدل ارائه شده توسط سایت Moz
سئو و بهینه سازی یک سایت فرآیندی زمانبر و مستمر است که برای مدیریت و دستیابی به اهداف این فرایند نیاز به استفاده از الگوهای مناسب و موفق می باشد . این فرایند استراتژیک مانند دیگر فعالیت های زندگی روزمره باید مدیریت گردد .در این قسمت با توجه به سیستم مدیریت استراتژیک و رویکرد ارائه شده توسط سایت MOZ برای موفقیت در سئو و بهینه سازی سایت ها به ارائه گام های زیر مطابق گام های برنامه ریزی استراتژیک ( تدوین استراتژی ، اجرای استراتژی و ارزیابی استراتژی ) می پردازیم ، آژانس بازاریابی دیجیتال آپکاد نیز از همین مدل برای اجرای فرآیند SEO و ارائه آموزش های خود استفاده نموده است و شما دوستان گرامی می توانید بادنبال کردن مطالب سایت براساس همین فرآیند سئو را به صورت کامل و تخصصی بدون پرداخت هیچ هزینه ای یاد بگیرید.
1- آشنایی با اصلاحات و مفاهیم سئو : برای شروع نیاز است با بعضی از اصلاحات و مفاهیم مرتبط و مورد نیاز با حوزه سئو و بهینه سازی سایت اعم از طریقه عملکرد موتورهای جستجو ، تکنیک های سئو و … آشنا شویم .نکته حائز اهمیت این است که با توجه به آپدیت و ورود اطلاعات جدید در این حوزه، یک سئو کار حرفه ای همیشه باید اطلاعات خود را در این زمینه به روز نگه دارد .
2- تدوین استراتژی سئو و بهینه سازی سایت : در ابتدای کار برای مشخص شدن نقشه راه و برنامه ریزی فرایند نیاز به یک استراتژی مشخص و دقیق داریم .استراتژی در سئو براساس شناخت از مخاطب ( Audience Persona ) و تحلیل رقبا (Competitive Analysis) شکل میگیرد. براساس هدف و ادبیات کاربران ، عبارات کلیدی اصلی شناسایی می گردد و با توجه به وضعیت رقبا و نقاط ضعف و قوت خود و رقبا ، یک برنامه اجرایی منسجم در نظر میگیریم.
3- بهینه سازی فنی : با اطمینان می توان گفت که مهمترین و تاثیرگذارترین فاکتور برای موفقیت یک سایت توجه به استانداردهای سئو هنگام طراحی و کدنویسی آن است. گوگل برای درک محتوای صفحه باید پیش از هر چیز به آنها دسترسی داشته باشد و این نحوه دسترسی وابستگی مستقیم به ساختار سایت و نحوه کدنویسی آن خواهد داشت. مواردی شامل رعایت استانداردهای HTML هنگام کدنویسی، بهینه سازی سایت برای موبایل، افزایش سرعت صفحات، نشانه گذاری استاندارد (Schema) و … را می توان از مهمترین فاکتورهای سئو تکنیکال یا بهینه سازی فنی سایت دانست.
4- تولید و بهینه سازی محتوا : پس از آنکه صفحات در دسترس گوگل قرار گرفت، محتوای آن بررسی شده و موضوع صفحه تعیین می گردد. نگارش محتوا علاوه بر توجه به مخاطب نیازمند شناخت دقیق از الگوریتم های گوگل برای بررسی و درک آن است. سایت های بسیاری وجود دارند که صفحات آنها مملو از محتوای غنی و ارزشمند است ولی به دلیل عدم شناخت از این الگوریتم ها موفقیتی در سئو کسب نمی کنند. رعایت استانداردهای نگارشی، توجه به مفهوم کلیدی به جای کلمه کلیدی، استفاده از عبارات هم خانواده و توصیفی، استفاده صحیح از تگ های هدینگ ، پاسخ گویی به سوالات کاربران، تولید بهینه پادکست ، پادویدئو و ویدئو از مواردی هستند که هنگام تهیه محتوا باید به آن توجه کنیم.
5- لینک سازی : کیفیت محتوا و ساختار استاندارد موجب می شود که گوگل محتوای سایت را به درستی درک کند، در بسیاری از پروژه های سئو میزان رقابت بالا نیست و رعایت همین نکات برای رسیدن به رتبه یک گوگل کفایت می کند ولی اگر این نکات توسط همه رعایت شد کسی مستحق جایگاه بهتر است که لینک سازی خوبی انجام داده باشد.لینک سازی به دو بخش اصلی داخلی و خارجی تقسیم میشود. لینک سازی داخلی موجب میشود که گوگل درک درستی از ساختار سایت و ارتباط موضوعی صفحات داشته باشد و لینک سازی خارجی ارزش و اعتبار هر صفحه در فضای اینترنت را مشخص می کند. شناخت و پیاده سازی روشهای لینک سازی به ما کمک می کند که در رقابت های پیچیده تر نیز شانس موفقیت بالایی داشته باشیم.
6- ارزیابی ، آنالیز و برنامه ریزی: در آخرین قدم نتایج بدست آمده از مراحل قبل را تحلیل کرده و با استفاده از اطلاعات آماری که از ابزارهایی اعم از گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس جمع آوری می شود ، استراتژی ها بهینه و در صورت نیاز بازنگری می گردند.اطلاعاتی که از آنالیز فعالیت های خود به دست می آوریم به ما کمک می کنند که این فرآیند را از ابتدا بازبینی کرده و هدف گذاری های خود را اصلاح کنیم. در نهایت می توان گفت سئو یک چرخه بی پایان از این شش مرحله است و ما همیشه در حال بهبود فرآیندهای هدف گذاری شده و اجرایی خود هستیم.
انواع تکنیکهای اجرای سئو
اجرای فرایند و تکنیک های سئو به چهار دسته بندی تقسیم می شود . این گروهها عبارتند از: سئو کلاه سفید ، سئو کلاه خاکستری، سئو کلاه سیاه و سئو منفی.
1-سئو کلاه سفید یا White Hat Seo : منظور از سئو کلاه سفید تکنیکهایی است که بر اساس قوانین تعیین شده توسط موتورهای جستجو مخصوصا گوگل انجام شده و باعث میشوند رتبه سایت به طور طبیعی در صفحه نتایج ترفیع پیدا کند . فرایند سئو کلاه سفید که بهترین و مناسبترین روش سئو است، یک شبه انجام نمیشود و نیاز دارد که مدت زمان مشخصی پیوسته و دائما روی سایت کار شود، تا اعتماد گوگل جلب گردد. سئو کلاه سفید را سئو اخلاقی هم می گویند.
2-سئو کلاه سیاه Black Hat Seo : اصطلاح سئو کلاه سیاه برای معرفی تکنیک هایی استفاده می شود که هدف آنها فریب ربات های گوگل ، سوء استفاده از ضعفها ، دور زدن قوانین آنها و کسب جایگاه در سریع ترین زمان ممکن است. این روش سئو خیلی زودتر نتیجه میدهد؛ اما تاثیر آن همیشگی نیست. بسیاری از این تکنیک ها در گذشته تاثیر و نقش مهمی در کسب جایگاه یک سایت داشته اند ولی گوگل با آپدیت الگوریتم های خود آنها را شناسایی کرده و روش هایی برای جلوگیری از تاثیر هرکدام در نظر گرفته است .
3-سئو کلاه خاکستری یا Gray Hat SEO : به تلفیقی از روشهای کلاه سفید با کلاه سیاه که باهم اعمال میشوند سئو کلاه خاکستری میگویند. این تکنیک قانونی و درست نیست اما طوری اجرا میشود که گوگل متوجه نشود. به بیان دیگر سئو کلاه خاکستری مشابه سئو کلاه سیاه است اما نسبت به آن خطر کمتری دارد . در سئو کلاه خاکستری خیلی باید مراقب بود چون گوگل نمیتواند تشخیص دهد که تمام این تکنیک ها کلاه سیاه است ، بنابراین میتوانید فیدبک خوبی از آنها بگیرید. اما اگر درست انجام نشود ممکن است دچار جریمه گوگل یا گوگل پنالتی شوید.
4-سئو منفی یا Negative SEO : در برخی موارد سایت های رقیب تصمیم می گیرند به جای بهتر کردن سایت خود، شما را هدف حمله قرار دهند. به عبارت دیگر، این سایت ها از تکنیک های کلاه سیاه استفاده می کنند، اما نه برای اینکه رتبه سایت خودشان را افزایش دهند، بلکه به این خاطر که رتبه سایت شما را کاهش دهند یا سایت شما را پنالتی کنند.
ابزارهای آنالیز سایت از نظر سئو بودن
شما برای SEO به یک سری ابزارها برای تحلیل و آنالیز سایت نیاز دارید تا به کمک آنها عملکرد خود و رقیبانتان را در هر لحظه مورد بررسی قرار دهید . این ابزارها سایت ها و ابزار های آنلاین ، نرم فزار ها ، پلاگین های سیستم های مدیریت محتوا (مانند وردپرس) و افزونه های مرورگرها می باشند. در این جا لیستی از بهترین ابزار ها را برای شما آورده ایم.
1-سایت ها و ابزار های آنلاین
Google Analytics: مشاهده صفحاتی که بیشترین ورودی و کلیک را از گوگل داشته اند، نرخ خروج از سایت، تحلیل ترافیک و درصد ورودی از طریق موتور جستجو تنها بخشی از اطلاعات مفیدی است که آنالیتیکس در اختیار شما قرار می دهد. با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید اطلاعاتی راجع به کاربران (جنسیت، سن، محل زندگی، مدت زمان ماندن در سایت و… )، آمار دقیق ترافیک سایت، نحوه ورود کاربران به صفحه، صفحاتی که کاربران بعد از ورود به سایت شما بازدید کردهاند، نرخ تبدیل کاربران به مشتری و اطلاعات دیگر را به دست آورید.
Google Search Console: کنسول جستجوی گوگل (GSC) مجموعهای از ابزارهای مفید است که مستقیم از سوی گوگل جهت کمک به مدیران سایت ارایه شده است. شما می توانید محتوای تکراری ، وضعیت ایندکس صفحات و نحوه نمایش سایت در نتایج جستجو و … را مشاهده و بررسی کنید.
Google Keyword Planner: ابزاری از سوی گوگل برای کشف و انتخاب کلمات کلیدی مناسب جهت فرآیند SEO یا کمپینهای تبلیغات اینترنتی و مشاهده میزان جستجو کلمات مدنظر در بازه زمانی خاص.
Google Mobile-Friendly Test : گوگل اهمیت زیادی برای سایتهای که با رزولوشن های مختلف و دستگاههای مختلف تطبیق پذیر و واکنش گرا است قائل می شود. ابزار تست سایت برای موبایل وضعیت سایت شما را در این مورد نشان می هد.
Google Page Speed Insights : ابزار تست سرعت گوگل به شما سرعت بارگذاری سایتان را نشان می دهد و همچنین جهت افزایش سرعت سایت پیشنهاداتی نیز به شما ارایه میشود.
Sitecheckup : سایت چکاب به عنوان یک سامانه تحلیلگر، هر وبسایتی را از نظر سئو بررسی و آنالیز میکند و در راستای حل مشکلات موجود، راهکارهای اثربخش پیشنهاد میدهد و با ارائه گزارش کامل مشکلات سئو به زبان فارسی به شما کمک می کند.
Browseo : یک ابزار عالی برای مشاهده سایت به روش عنکبوت موتورهای جستجو که با آن وضعیت نمایش محتوا و لینکهای قابل دسترسی را میتوان دید. اگر بخشی از محتوا یا لینکهای شما در اینجا نمایش داده نشد برای رفع آن سریعتر اقدام کنید.
Open Site Explorer : سایت اکسپلورر ابزاری برای شناسایی و نمایش لینکها است. این ابزار توسط شرکت ماز توسعه یافته است و در بخش Off-site حسابی به شما کمک می کند. دقت کنید که برخی ویژگیهای پایه به صورت رایگان ارایه شده است و برای قسمت پیشرفته و دریافت گزارش نیاز به حساب کاربری دارید.
Moz : سایتی برای تحقیق کلمهکلیدی، آنالیز سایت و پروفایل لینک.
Ahrefs : یک سایت غیر رایگان که با استفاده از آن میتوانید بفهمید دیگر سایتها در چه آدرسهایی بکلینک ایجاد کرده اند.
RankSignals : سایتی مانند Ahrefs است با این تفاوت که استفاده از آن رایگان است و فقط کافی است در سایت ثبتنام کنید.
Semrush : وبسایتی برای آنالیز سایت، تحقیق کلمه کلیدی و مشاهده لینک.
Majestic : ابزاری آنلاین برای تحلیل لینک سازی و آنالیز پروفایل لینک.
Alexa : ابزاری برای آنالیز و تحلیل ترافیک سایت، آنالیز رقبای سایت.
Kwfinder : وبسایتی برای تحقیق کلمه کلیدی.
KeywordTool : سایتی مانند Kwfinder که برای تحقیق کلمه کلیدی کاربرد دارد.
Woorank : چک کردن وضعیت سئو سایت . کافیست وارد این سایت شوید و در اولین کادری که میبینید لینک سایتتان را وارد کنید و اینتر را بزنید. در صفحه بعدی لیست کاملی از آنالیز بخشهای مختلف سایتتان را مشاهده میکنید که با سه رنگ مختلف جدا شدهاند. رنگ سبز نشان دهنده وضعیت خوب است، رنگ نارنجی بیانگر این است که این بخش نیاز به بهبود دارد و رنگ قرمز نشان میدهد که روی این بخش اصلاً کار نشده. با کلیک روی هر بخش راهکارهایی به شما داده میشود که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
SpyFu : رصد کردن رقبا . همیشه سعی کنید در حالی که بهترین کارتان را انجام میدهید حواستان به رقبا هم باشد و آنها را هم رصد کنید. این ابزار در این کار به شما کمک میکند. به صفحۀ این سایت بروید و آدرس رقیبتان را وارد کنید تا اطلاعاتی مانند کلمات کلیدی طبیعی، تبلیغات گوگل ادوردز، استراتژی لینک سازی، اینکه بیشترین ورودی بر اساس کدام کلمات کلیدی بوده و … را به شما نشان دهد.
2-افزونههای سئو برای مرورگرها
BuzzSumo Extension: آنالیز شبکههای اجتماعی
MozBar: آنالیز صفحه نتایج جستجو – با نصب این افزونه روی مرورگر کروم یا فایرفاکس باعث می شود به هر سایتی که وارد می شوید بتوانید اطلاعاتی راجع به اعتبار دامنه و اعتبار صفحات سایت، لینکهای داخلی و لینکهای خارجی را مشاهده کنید.
Mangools SEO Extension: آنالیز درون سایت.
SEOquake: آنالیز صفحه نتایج جستجو.
SEO Minion: آنالیز های سئو.
Check my Links: بررسی لینکها.
SEO Nightwatch: رهگیری رتبه کلمه کلیدی.
Lighthouse: آنالیز کدنویسی و عملکرد سایت
Alexa : رتبه الکسا از آن جهت اهمیت دارد که بسیاری از مردم برای تصمیمگیری در مورد خوب یا بد بودن یک وبسایت به رتبۀ الکسا نگاه میکنند. علاوه براین رنک الکسا روی قیمتی که کاربران برای گذاشتن تبلیغ در سایت شما میپردازند تاثیرگذار است.
3-پلاگین های سئو وردپرس
All in one SEO , Premium SEO Pack , Broken Link Checker ,Rel NoFollow Checkbox , The SEO Framework , SEOPress
4- نرم افزار های سئو seo
Screaming Frog: : این ابزار کل وب سایت شما را بررسی و از نظر ایرادات سئو ساختاری به شما گزارش می دهد، شاید مهمترین موارد آن لینک های شکسته، لینک های اضافی با محتوای بی کیفیت، حجم کلمات صفحه و … است. اسکرمینگ فراگ بررسی 200 لینک وب سایت را به صورت رایگان انجام می دهد.
WebSite Auditor: : این ابزار هم مشابه اسکرمینگ فراگ به آنالیز سئو می پردازد، البته از نظر ظاهری و امکانات بسیار بهتر است، شاید مهمترین اشکال این نرم افزار، کند شدن سیستم برای آنالیز وب سایت های بسیار بزرگ است.
الگوریتمهای گوگل
همانطور که قبل گفتیم یک سئو کار حرفهای باید اطلاعات کاملی درباره الگوریتمهای گوگل داشته باشد و اخبار بهروزرسانی های جدید گوگل را دنبال کند. در اینجا الگوریتمهای مهم گوگل تا سال 2020 را به شما معرفی می کنیم. اگر هم به اطلاعات بیشتر درباره الگوریتمها نیاز دارید می توانید در صفحه الگوریتم های گوگل مطالعه نمایید.
- الگوریتم تپه گوگل Hilltop Algorithm
- الگوریتم پاندا گوگل Panda Algorithm
- الگوریتم پنگوئن گوگل penguin Algorithm
- الگوریتم مرغ مگسخوار Hummingbird Algorithm
- الگوریتم کبوتر گوگل Pigeon Algorithm
- الگوریتم رنک برین گوگل Rank Brain Algorithm
- الگوریتم فرد گوگل Fred Algorithm
- الگوریتم پارافریسینگ گوگل Paraphrasing Algorithm
- الگوریتم اولویت با نسخه موبایل گوگل Mobile First Index Algorithm
- الگوریتم سند باکس گوگل Google Sandbox Algorithm
- الگوریتم رقص گوگل Google Dance Algorithm
- الگوریتم تازگی محتوا Freshness Algorithm
سخن آخر
یک سئو کار ( SEO Specialist ) همیشه باید اطلاعات خود را بروز نماید .گوگل هر روز الگوریتم ها و قوانین خود را به روز می کند پس اگر می خواهید یک سئو کار حرفه ای باشید باید این قوانین را دنبال کنید و اطلاعات خود را در زمینه سئو بروز نگه دارید برای همین به شما پیشنهاد می کنیم در خبرنامه آپکاد عضو شود چرا که هر وقت اتفاقی در دنیای سئو رخ دهد حتماً در وبلاگ آپکاد دربارهاش مینویسیم.در ضمن هر سوالی که داشتید از ما بپرسید، ما با کمال میل پاسخگوی سوالهای شما دوستان عزیز خواهیم بود.
یک پاسخ
ممنون بابت نوشته کاملتون