گیمیفیکیشن در طراحی سایت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است در واقع باهمین کار است که شما انگیزه پیدا می کنید به سراغ یک سایت یا اپلیکیشن بروید.
در واقع سایت ، جایگزین فروشندگان در فروشگاه های حقیقی است . فروشندگان بر رفتار مشتری، رضایتش و کیفیت خدماتی که دریافت می کند تاثیر دارد.
عناصر فنی، دیداری و محتوایی در طراحی سایت موجب می شود کاربر به راحتی در صفحات سایت بگردد و خرید کند. یکی از این عناصر گیمیفیکیشن در طراحی سایت است.
استفاده از گیمیفیکیشن در واقع استفاده از بازی و تفکرات بازی گونه برای مواردی است که ماهیت اصلی آن ها بازی نیست، این کار باعث می شود که افراد با ایجاد تعامل و انگیزه در مخاطب به اهداف خود برسند.
گیمیفیکیشن چیست ؟
گیمیفیکیشن (Gamification) در واقع تکنیکی است که طراحان برای قرار دادن عناصر سرگرم کننده استفاده میکنند و بر تعامل کاربر با محصول و خدمات مورد نظر موثر میباشد. البته منظور ما قرار دادن بازی در سایت نیست .شما از ویژگی های بازی استفاده میکنید تا مخاطب را بیشتر در سایت خود نگه دارید نه ازخود بازی .
برای فهم بهتر به یک مثال توجه کنید . هر بازی دارای چهار ویژگی اصلی است که عبارتند از : قانون، هدف ، شانس و تنوع ، رقابت و سرگرمی
- مثال بازی شطرنج سرشار از قانون است و بدون رعایت این فوانین بازی مفهومی ندارد
- بازی فوتبال هدف از بازی گل زدن است و تعداد کارت زرد و آفسایدها اهمیتی ندارد
- در بازی تخته شما با پرتاب تاس هر بار نتیجه متفاوتی را رقم میزنید شرط آنکه فعالیتی “بازی” محسوب شود، این است که خود شما در آن نقش داشته و با هر بار انجام آن، تجربهای متفاوت داشته باشید.
- در تمام بازی ها عاملی که باعث جذابیت و ادامه دادن افراد به بازی می شود رقابت است
حال که با ویژگی های بازی آشنا شدید می توانیم مفهوم دقیق تری از گیمیفکیشن ارائه دهیم . گیمیفیکیشن یعنی تلاش در جهت بالابردن انگیزه، حس رقابت و کنجکاوی با استفاده ازویژگی های بازی که در بالا به آنها اشاره شدبرای رسیدن به افزایش تقاضای مشتریان، بهبود عملکرد کاری افراد یا پیشرفت در آموزش…….
ویژگی های گیمیفیکیشن
پیچیده نباشد: مسابقه، چرخش چرخ، پازل یا هر فعالیتی که برای کاربر تعریف میکنید، نباید خیلی پیچیده باشد تا جایی که هیچکسی نتواند آن را حل کند.
هدف مشخص: قوانین و مقررات باید برای همه ساده و قابل درک باشد. اگر چالش پیچیده باشد و زمان زیادی طول بکشد، افراد بدون آنکه آن را تکمیل کنند دست از کار میکشند.
طراحی جذاب: از هر عنصر گیمیفیکیشن که استفاده میکنید، باید طراحی متمایزی داشته باشد و با راه حلهای مشابه رقبا متفاوت باشد. بهعنوانمثال، هنگام طراحی یک مسابقه در سایتتان، از سؤالات همراه با تصاویر یا گیف استفاده کنید: افراد وقتی در برخورد با عناصر پویا، متون کوتاه را بهتر درک میکنند.
سرگرمکننده: هیچکس بازیهای کسلکننده را دوست ندارد. البته، کاربر به امید رفتن به پایان بازی همچنان انگیزه دارد اما بازی نیز باید سرگرمکننده باشد.
پاداش: جایزه را دقیقاً لو ندهید، این کار هیجان را از بین میبرد. بااینحال، کاربر باید بداند که در پایان چیزی برایش کنار گذاشتهاند.
کاربرد گیمیفیکیشن
گیمیفیکیشن وارد جنبههای فراوانی از زندگی ما شده است. در فرمهای گوناگون کسب و کار از جمله بازاریابی( مانند کارت هدیه و یا تبریک تولد مشتریان ) ، آموزش، استخدام ، طراحی سایت ، اینستاگرام( مانند پست های اینستاگرام که جایزه میدهند ) ، مارکتینگ و حتی سیاست هم استفاده می شود.
ما در این مقاله به صورت تخصصی به بررسی گیمیفیکیشن در طراحی سایت می پردازیم
کاربرد گیمیفیکیشن در طراحی سایت
یکی از مواردی که گیمیفیکیشن در آن مورد استفاده قرار می گیرد در طراحی سایت است، به دلیل این که گیمیفیکیشن باعث شده است که حوصله برترین و خسته کننده ترین چیزها نیز به چیزهای جذاب و لذت بخش تبدیل شوند بسیاری از سایت ها تصمیم گرفته اند که برای جذب مخاطب بیشتر در طراحی سایت خود از گیمیفیکیشن استفاده کنند. در واقع گیمیفیکیشن همان طراحی متمرکز بر انسان در مقابل طراحی متمرکز بر عملکرد است.
جالب است بدانید تمامی کسب و کار ها لازم نیست در طراحی سایت خود از این تکنیک استفاده کنند . می توانید در این زمینه از آژانس های طراحی سایت مانند آپکاد مارکتینگ کمک بگیرید. بطور کلی اگر سایت شما اهداف زیر را دارد حتما از گیمیفیکیشن در طراحی سایت خود استفاده کنید.
- آموزش
- موضوعات جدید و تکنولوژی
- تجارت و خرید و فروش بیشتر
- آرایشی و سرگرمی
- مدیریتی
- تبلیغات و برندسازی
معرفی سایت های مبتنی بر گیمیفکیشن:
سایت Udemy
در سایت Udemy که برای هر موضوعی در آن محتوای آموزشی پیدا می شود، از قالب بازی و کسب امتیاز برای انگیزه به دانشجویان استفاده می شود. در این سایت کاربر در تمام مدت کنترل امور را به تنهایی در اختیار دارد. شما به عنوان یک کاربر در این سایت می توانید لکچر ها یا سخنرانی های مربوط به دوره مورد علاقه تان را انتخاب کنید هر کدام از این سخنرانی ها مانند یک مرحله از بازی در نظر گرفته شده اند. با گوش دادن به هر سخنرانی امتیاز کسب می کنید و وقتی امتیاز شما به حد مشخصی برسد جایزه خواهید گرفت
سایت Klout
این سایت به شما اجازه می دهد به تمام حساب های کاربری تان در شبکه های اجتماعی دسترسی پیدا کنید. به شما نشان می دهد چند نفر در حوزه های مورد علاقه شما محبوب تر از شما هستند. در ضمن، به شما راه هایی ارائه می دهد تا به آسانی محتوایی را پست بگذارید و یا آن را ارتقا دهید تا امتیاز شما بالا برود.
سایت Jillian Michaels
سایت Jillian Michaels که یک سایت ورزش و تندرستی است کاربران میزان غذاهایی که خوردند و میزان ورزشی که انجام داده اند را در سایت وارد می کنند. سپس یک دیتابیس از عملکرد هر کاربر در طول هفته های متوالی نشان می دهد. کاربران می تواند با بررسی این آمار درک دقیق تری از روند خود داشته باشند و برای شکستن رکوردهای خود و رسیدن به اهدافی که تعیین کرده اند، بیش از پیش تلاش کنند.
سایت Defi Ingenieurs
سایت بعدی که در طراحی سایت خود از گیمفیکیشن استفاده کرده است Defi Ingenieurs، پشت این ماجراجویی عجیب شرکت راه آهن ملی فرانسه است و به همین دلیل طرح اصلی و مرکزی این بازی راه آهن و سفر با قطار است. با وجود این که این بازی محیطی ساده دارد به کمی زمان نیاز دارید تا بتوانید از عهده ی این بازی برآیید.
سایت Zoho Motivator
Zoho که یک دفتر کار آنلاین است. این فضا پتانسیل های ایجاد شده و فروش های انجام شده را محاسبه می کند. و در نهایت فروشندگان شرکت را در رقابتی دوستانه مقابل هم قرار می دهد. با توجه به فضای شرکت، این کاربرد گیمیفیکیشن می تواند یک رقابت دوستانه باشد.
سایت Interland
Interland سایتی پر از بازی های کوچک آموزشی است. این سایت برای آموزش امنیت اینترنت و خوش رویی یا حسن نیت به کاربران جدید اینترنت طراحی شده است. مخاطب اصلی این سایت کودکان است.
سایت Treehouse
این وب سایت بسیار ارزشمند است چون در روند بازی اطمینان می یابد که کاربر بهترین آموزش را دریافت می کند. از طریق کاربرد گیمیفیکیشن در این سایت ساده ترین کارها را هم سرگرم کننده می کند.
سایت Mira
این سایت در واقع برای تبلیغ و نمایش فریم ورک hydra است که برای این کار روشی سرگرم کننده ارائه داده است، این نرم افزار باعث می شود که کاربر بتواند مدیتیشن فوق العاده ای را تجربه کند و با کمک اجزایی که در پیرامون صفحه به طور آشفته پراکنده شده اند بتواند صدا ایجاد کند.
سایت LinkedIn
ممکن است LinkedIn را یک بازی ندانید اما همچون هر شبکه اجتماعی دیگر دارای مکانیک بازی است که برای تشویق شما به تکمیل پروفایل تان طراحی شده. هر بخش از پروفایل خود را که پر کنید طوری رفتار می کند که انگار چیزی به دست آورده اید. به شما یک نوار وضعیت نشان می دهد که نشان می دهد الان پروفایل چه میزان کامل شده است.
افزونه گیمیفیکیشن چیه؟
افزونه گیمیفیکیشن در وردپرس نیز به همین شکل کار می کند. بعضی از افزونه ها، بازی های ساده و سرگرم کننده ای را به محیط سایت اضافه می کنند که باعث می شود بازدیدکنندگان شما وقت بیشتری در وب سایت بگذرانند.
هرقدر یک کاربر بیشتر در سایت شما بماند، احتمال این که به بخش های مختلف سایت سر بزند و در نهایت محصولات یا خدمات شما را خرید کند بیشتر می شود. بنابراین نگه داشتن یک بازدیدکننده در سایت به وسیله افزونه گیمیفیکیشن خالی از لطف نیست.
نتیجه گیری
نکات مهم در گیمیفیکیشن این است که همیشه برنامه داشته باشید و طبق آن جلو روید به هیچ عنوان در آن زیاده روی نکنید چرا که زیاده روی در هر چیزی نتیجه مطلوبی را بر جای نخواهد گذاشت.
خلاقیت داشت باشید وبه یاد داشته باشید شما قرار نیست در سایت خود بازی قرار دهید سعی شما این است که با ویژگی های بازی مخاطب را بیشتر در سایت خود نگه دارید و کاربران از بودن در سایت شما لذت ببرند
امیدواریم که این مطلب توانسته باشد رضایت خاطر شما را جلب کند لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با تیم آپکاد در میان بگذارید.